Falcke er eksperter i renovering af gamle trægulve, vi har nogle af landets bedste gulvslibere
HVORNÅR TRÆNGER TRÆGULVET TIL AFSLIBNING OG BEHANDLING?
Uanset kvalitet vil trægulve indimellem kræve en total afslibning og ny overfladebehandling for at blive flotte og lette at holde rene igen. Afslibning er dog ikke noget, der skal foretages i tide og utide, for gulvbelægningen bliver alt andet lige tyndere for hver gang, og selv med nænsom afslibning vil et trægulv kun kunne klare et begrænset antal slibninger i sin levetid.
Er lakken slidt igennem, eller er træets overflade meget ridset og hakket, er en afslibning dog nødvendig. Til gengæld er du så frit stillet med hensyn til, hvilken overfladebehandling trægulvet skal have - lak, olie eller sæbe - med de begrænsninger, træsorten sætter. Alle behandlinger har deres fordele og ulemper, og hvilken du vælger, er i høj grad også et spørgsmål om, hvad du synes er pænt.
KAN DIT TRÆGULV TÅLE AFSLIBNING?
Afhængigt af kvalitet vil et massivt gulv kunne klare flere slibninger end et lamelgulv. Massive trægulve I form af brædder eller parket er samlet med not og fjer, og disse trægulve må ikke slibes så langt ned, at samlingen svækkes. På et bræddegulv kan man stikke et metalblad ned i samlingen for at måle højden ned til fjeren, mens man på parket- og lamelgulve kan inspicere tykkelsen ude ved kanten ved at fjerne fejelisten og stikke et lille spejl ned.
Lamelgulve er bygget op af flere lag, typisk spånplade, en billigere træsort og et slidlag af massivt træ øverst. Det er slidlagets tykkelse, der bestemmer, hvor meget lamelgulvet kan slibes. De bedste kvaliteter har et lag på op til ca. 6 mm. De billigste lamelgulve har kun et slidlag, der svarer til en tynd finér, ca. 2 mm, og de kan dårligt tåle en afslibning, uden at næste lag kommer til syne. Laminatgulve kan slet ikke slibes, da slidlaget er plastlaminat og ikke træ.
LUD- OG SÆBEBEHANDLING AF TRÆGULVE
Er trægulvet af lyst træ, og ønsker du at bevare det lyse udseende, skal trægulvet behandles med lud, så træets gulningsproces standses. Bemærk, at der anvendes forskellige typer lud til nåletræs- og løvtræsgulve. Luden påføres jævnt på langs ad gulvbrædderne og skal tørre i nogle timer. Herefter slibes overfladen let med korn 100, og trægulvet støvsuges grundigt. Ludbehandling kan ikke bruges på mørke ædeltræsgulve.
Har du et gammelt trægulv, evt. med spor af ormehuller, kan du i stedet for olie vælge at behandle trægulvet med sæbe. Det giver en flot, rustik overflade. Rigtigt udført er sæbebehandlingen rimeligt modstandsdygtig, men kræver dog ofte vask og er ikke så solid som en olieret overflade.